Was dit de nieuwjaarsdip?

Over kun je lezen hoe sterk de Bitcoin de afgelopen periode gedaald is en in de vrije val de altcoins meesleurde zoals ook in onderstaande quote van Nu.nl

“De prijzen van populaire cryptovaluta’s zoals bitcoin gingen aan het begin van dit weekend weer omhoog nadat beleggers vrijdag een flinke dip doormaakten. De prijs van een bitcoin stond op het moment van schrijven op cryptoplatform Coinmarketcap bijna 7 procent hoger vergeleken met 24 uur eerder. Voor een bitcoin werd ongeveer 8.900 dollar betaald.

Ethereum en Ripple stonden respectievelijk 7,6 procent en 17,6 procent hoger vergeleken met 24 uur geleden.

 Vrijdag daalde de prijs voor een bitcoin onder de 8.000 dollar, het laagste niveau in ongeveer twee maanden. De cryptomunt heeft sindsdien een forse stijging en daling meegemaakt. Medio december werd nog bijna 20.000 dollar betaald een bitcoin.

Waarom de munt daalt is speculeren, maar er wordt vooral gekeken naar uitspraken van toezichthouders in verschillende landen. In veel landen onderzoeken overheden of er strengere regels moeten komen voor de handel in cryptovaluta’s.”

Het blijft natuurlijk interessant om te analyseren waar deze dip op gebaseerd is maar dat lijkt haast onbegonnen werk. Er zit voor ons gewone stervelingen al een flink bedrag in deze crypto-markt maar als je dat afzet tegen andere bedragen dan is dat nog steeds maar een peuleschil. Het lage volume maakt het daarom ook makkelijker voor het geheel om in beweging te komen. Dat gekoppeld aan een relatief kleine groep beleggers maakt het dat bij een geringe afname de “paniek” vrij snel toeslaat.

Ik wil hier niet veel meer tijd en energie steken in de dip maar meer aandacht schenken aan de kansen die dat biedt aan de nieuwe instappers. Nu is de tijd om in te stappen, de meeste coins zijn in een omhooggaande trend als je kijkt naar het koersverloop en zijn misschien op het niveau van afgelopen november.

In de cryptocurrency wereld barst het inmiddels ook al van de clichés en zoals bekend zijn de meest waar. Sell high – buy low is een veel gehoorde deze dagen.

Een voorwaarde om aan deze uitspraak gehoor te geven is dat je natuurlijk nog wel iets beschikbaar moet hebben om mee te handelen. Daarom toch nog eens de volgende tips;

  1. zet nooit al je beschikbare middelen in maar houdt een 30% achter de hand om in geval van een forse dip ook in de dip te kunnen kopen.
  2. door deze zet loop je misschien wat omzet mis bij een hoge stand maar de ervaring leert dat we ingegeven door hebzucht niet verkopen in een opgaande lijn. Bij de door mij voorgestelde taktiek maak je aan de onderkant dus sneller je misgelopen winst goed. Het gewogen gemiddelde van je coin zal zakken en je hoeft dus niet terug naar de topprijs van voor de dip om toch winst te kunnen maken.
  3. zet nooit al je beschikbare middelen in op 1 of 2 coins maar maak nadat je onderzoek gedaan hebt (DYOR) bv 5 potjes waarvan er minimaal 3 een investering voor middellange tot lange termijn (6 maanden tot 1 jaar). Daarnaast heb je 2 speculeer potjes waarmee je op daghandel nivo je winsten gaat proberen te maken en meer risico’s neemt.
  4. overweeg de stop-loss positie, m.a.w. zet een verkoop order op 80% van je aankoopprijs en accepteer dat verlies. Doe dit NIET op je lange termijn potjes maar wel in je daghandel potjes. Je voorkomt op die manier dat je “vast” komt te zitten in een snel optredende dip. Je maakt geld vrij, weliswaar heb je verlies, om in een korte dip weer lager te kunnen instappen.
  5. bepaal je winstmarge, ik bedoel hier dat je niet moet verwachten dat een coin maar blijft groeien en zeker niet als die groei heel explosie is. Wees tevreden met 15-20% winst. Neem die winst want wat je hebt genomen kun je niet meer kwijt raken. Bijna altijd zal een coin weer inzakken naar een lager niveau. Een rekenvoorbeeld is simpel te maken. Je koop op 0,00004243, de stijging naar 0,00005102 betekent een leuke winst. Je verkoopt en na een aantal dagen zie je dat de koers terug is in de 4200, daar in de buurt of misschien nog lager zelfs. Op die manier kun je met de bewaarde winst weer lager instappen en dus méér coins terugkopen
  6. Winst maak je niet alleen door koersstijgingen maar ook door méér coins te vergaren (Zie punt 5).

Je ziet, een dip kan juist heel erg veel voordelen bieden aan de wat meer ervaren handelaar. Het is niet louter kommer en kwel ook al zul je verliezen moeten accepteren. Door slimmer te beleggen kun je een aantal risico’s verminderen.

Ik hoop dat je weer wat kan met deze tips.

Het bericht Was dit de nieuwjaarsdip? verscheen eerst op Arkor.

You may also like...