Bitcoin voor beginners – deel 1

Dit is de eerste les van de cursus Bitcoin voor beginners

Wat is Bitcoin?

Om een goed begin te kunnen maken is het misschien goed om te begrijpen wat Bitcoin is. Maar het is best lastig uit te leggen in een paar zinnen zonder niet te verzanden in nog meer terminologie die een verklaring eist.

Bitcoin is een nieuwe vorm van geld, het is een digitale munt. Bitcoin is wat ze een cryptocurrency noemen. Bitcoin is een decentrale munteenheid er is geen centrale eenheid zoals we nu de banken kennen. Heb je Bitcoin dan ben je je eigen bank. Je bent zelf verantwoordelijk voor het goed beheren van je Bitcoin en dat brengt extra risico’s met zich mee waar ik later nog op in zal gaan. Misschien duizelt het je nu al maar je moet even door de zure appel bijten. Door er meer over te lezen en er uiteindelijk écht mee aan de slag te gaan worden een hoop dingen vanzelf duidelijk(er).

Bitcoin betalingen gaan peer-to-peer oftewel rechtstreeks van mij naar jou. Er is immers geen bank dus we doen de betaling zelf en rechtstreeks. De transacties, de betalingen, vinden plaats in het Bitcoin netwerk en deze transacties moeten worden bevestigd en vastgelegd in de Blockchain. Een nieuwe term die onlosmakelijk verbonden is met de Bitcoin en beschouwd wordt als dé technologie die de Bitcoin zijn succes gebracht heeft.

Over de Blockchain zijn vele artikelen te vinden op internet. Ik volsta nu even met de vergelijking van een database maar in dit geval een database die niet op een geheime plek bij een bank is ondergebracht maar die gewoon open en bloot op het internet aanwezig is en voor iedereen te raadplegen.

Stel ik (A) maak naar jou (B) 1 bitcoin over. Deze transactie wordt vastgelegd in de Blockchain en wordt tevens door een aantal “omstanders” bevestigd. De transactie ligt vast en er kan niet mee gerommeld worden. Dit i.t.t. een transactie via een bank. De bank kan het geld wat ik naar jou via hen overmaak misschien ook wel beschikbaar stellen aan C of gebruiken voor dubieuze beleggingen.

Je bent dus je eigen bank, hoe cool is dat!

Je zult dus een plek moeten hebben waar je je Bitcoin in kan bewaren, een digitale portemonnee. Dit noemen we in de cryptocurrency een wallet.

Er zijn verschillende soorten wallets.

De veiligste is de Hardware wallet (Trezor, Nano Ledger, Keepkey). Dit is een soort van USB stick waar je met behulp van software die op die stick staat een wallet kan aanmaken. De hardware wallet verbind je met je PC/Laptop om transacties te doen en zodra je klaar bent verbreek je de verbinding. Je wallet is dan offline en dat is veilig. Helaas kunnen niet alle coins op elke hardware wallet worden opgeslagen. De meest gangbare coins wel. Op de website van de leveranciers kun je meer informatie vinden en ook hier is Google je vriend.

Let Op: elke coin heeft zijn eigen wallet! Bitcoin kan je alleen bewaren in een Bitcoin wallet en alleen versturen naar een andere Bitcoin wallet. Als je bv Bitcoins naar een Litecoin wallet verstuurd BEN JE JE BITCOINS KWIJT en kan je het nergens terughalen of claimen. Onthoud; JIJ bent je EIGEN bank en verantwoordelijk voor je eigen transacties!!

Dan zijn er lokale wallets of apps. Deze wallets zijn online als  verbonden bent met het internet en kunnen gehackt worden.
Als je PC/Laptop gestolen wordt ben je ook je wallet kwijt maar met behulp van je Personal Key kun je de wallet inclusief de inhoud herstellen op een nieuwe PC. De beveiliging van je wallet is een hoofdstuk apart en dus zal ik daar ook later op terug komen.

Er zijn ook nog online wallets en wallets bij de Exchanges. Exchanges zijn de handelsplaatsen op internet waar je met je Bitcoin andere coins kunt kopen en kunt speculeren op het koersverloop van deze coins. Alle andere dan Bitcoins noemen we altcoins. Deze wallets zijn het minst veilig van allemaal maar onvermijdelijk als we willen handelen met onze Bitcoin. Voor de super-geïnteresseerden; Google Mnt Gox.

Dus even samenvatten; Je moet een wallet hebben, de beveiling van de wallet is cruciaal, elke coin heeft zijn eigen wallet, niet elke wallet is even veilig.

Bitcoin kopen

Het is zover. Je hebt je goed ingelezen en hebt een wallet gekozen en geïnstalleerd. Laten we in dit voorbeeld er vanuit gaan dat je gekozen hebt voor Jaxx(https://jaxx.io/). Lees dan in ieder geval hier; https://decentral.zendesk.com/hc/en-us de informatie bij Getting Started.

Je wallet is zoals gezegd geïnstalleerd en je hebt je keys en je 12-word Backup Phrase veilig gesteld. Let Op; indien je deze kwijt raakt en je kunt niet meer in je wallet komen kun je op geen enkele manier meer bij je coins. Je kunt niemand vragen om je wachtwoord te herstellen. JIJ bent je EIGEN bank!!

Open Jaxx op je PC/Laptop

Jaxx wallet

In dit plaatje zie je onder Your Current Bitcoin Address: 16sX9pitXtuoZak1uxpWgMHek9bVH8sGxG staan. Dit is het adres waar Bitcoin naar toe gestuurd kan worden. Klik je op de kleine afbeelding naast het adres dan wordt je gekopieerd naar je clipboard. Ik werk op een Macbook en het kan er op een Windows machine iets anders uitzien maar het principe is het zelfde

We kunnen nu naar een verkoper van Bitcoin gaan op het internet en ik gebruik Bitonic.

Bitcoins kopen Bitonic

Ik heb in het vakje Bitcoins kopen 500 ingevuld in het € veld. Bitonic laat je daarna zien hoeveel Bitcoin je daarvoor van hun krijgt.

Klik nu op Kopen

Bitcoins betalen Bitonic
Bitcoins betalen Bitonic

Je ziet dat ik in het veld Uw bitcoin adres het adres gekopieerd heb wat ik net in Jaxx had gevonden. Ik heb daarna ING gekozen als mijn bank bij Ideal en 2 vinkjes gezet.

Klik nu op Afrekenen

Je kunt nu met behulp van je eigen bank gegevens deze transactie afronden

Bitonic verificatie
Bitonic verificatie

Let Op; Bitonic zal je instrueren dat je nog 0,01€ moet overmaken. Dit is een extra check die ze alleen bij je eerste transactie willen doen.

Zodra je de 0,01€ betaald hebt duurt het even voordat ze deze betaling verifieren. Dat is even lastig maar dat kan niet anders. Ook andere verkopers hanteren deze vorm. Laat in je browser het scherm waar je nu inzit gewoon openstaan want na verloop van tijd verandert dit en krijg je je bevestiging

Bitonic bestelling
Bitonic bestelling

Je hebt nu de bevestiging die je zo graag wilde zien maar ze zitten niet nog in je wallet. Daarvoor moeten de “omstanders” deze transactie nog bevestiging zoals eerder beschreven en zodat de transactie is vastgelegd (in de Blockchain). Dat kan ook even duren maar uiteindelijk zul je zien dat ze in je Jaxx wallet zijn aangekomen.

Bitcoins uitgeven

Als je eenmaal Bitcoins hebt kan je ze uiteraard gaan uitgeven. Je kan je Bitcoins versturen vanuit je Bitcoin wallet. Het enige wat je nodig hebt is het bitcoin ontvangst-adres van de ontvanger. In een vervolg op dit verhaal gaan we je Bitcoin versturen naar een Exchange en er andere coins (altcoins) van kopen.

Samenvattend;

Je bent zelf verantwoordelijk voor je transacties!
Je kunt als je iets verkeerd doet alles kwijt raken.
Je bent zelf verantwoordelijk voor je wallet(s).
Je bent nog lang geen expert, dus begin niet gelijk met je gehele vermorgen!
Koop Bitcoin voor het minimale bedrag wat Bitonic toestaat en beleg alleen met geld “wat je kan missen”.

Het is zeker niet mijn bedoeling je bang te maken maar ik probeer je te waarschuwen dat je goed moet weten wat je doet.

Veel succes bij je eerste stappen!

Het bericht Bitcoin voor beginners – deel 1 verscheen eerst op Arkor.

Hits: 208

You may also like...