Bitcoin voor beginners – deel 2

In het tweede gedeelte van Bitcoin voor beginners ga ik in op wat algemene termen die je tegenkomt in de cryptocurrency wereld.

Bitcoin

De Bitcoin hebben we in deel 1 al behandeld. De moeder coin waar het allemaal mee begon met als sterkte punt;

De Blockchain

Waar je hier een hele pagina vol informatie over kunt vinden.

Altcoins

Een verzamelnaam voor alle andere dan Bitcoins. Dus ook Ethereum, Dash, Monero, Ripple, Linda. Je zou kunnen zeggen alle coins zijn cryptocurrency en alle coins m.u.v. Bitcoin zijn altcoins. Overigens moet ik hier wel vermelden dat eigenlijk niet alle cryptocurrency “coins” zijn als in munten. Neo en Ethereum bv zijn niet als betaalmiddel in de markt gezet maar meer als platform voor de ontwikkeling van andere zaken. Het zijn dus meer tokens of digital assets.

Wallets

Ook met de wallets hebben we in deel 1 al uitgebreid kennis gemaakt. De portemonnee waar we onze coins in bewaren waarbij elke coin zijn eigen portemonnee heeft en we niet kunnen mixen. Een nadeel bij het gebruik van hardware wallets, een vanzelfsprekendheid op de exchanges.

Exchanges

De handelsplaatsen op het internet, de cryptocurrency-beurzen. De plek waar je met Bitcoin (maar tegenwoordig ook al met Ethereum, Bitcoincash en sosm Doge) andere coins kunt kopen. Onmisbaar voor de handel maar ook gevaarlijk. Exchanges worden gehackt, zijn slachtoffer van DDOS attacks en kunnen op de gekste momenten uit de lucht gaan voor updates.

De bekendste in willekeurige volgorde;

Bittrex

Populaire Exchange met een heldere interface. Heeft de meest gangbare coins beschikbaar voor de handel. Lees hier meer.

Coinexchange

Binance

Een zeer populaire Exchange, moet regelmatig nieuwe gebruikers weigeren om de performance van de Exchange te kunnen waarborgen. Mist helaas een aantal gangbare coins. Lees hier meer.

Kucoin

Een opkomende Exchange met een aantal interessante coins die je alleen hier vindt. Lees hier meer.

Cryptopia

Een in Nieuw-Zeeland gevestigde Exchange met een wat afwijkende en soms lastig te doorgronden interface. Lees hier meer.

Bitshares

Een nieuwe speler in de Exchange markt en anders omdat het een gedecentraliseerde Exchange is. Voor veel handelaren het summun in een gedecentraliseerde markt wat de Bitcoin (en vele altcoins) beoogt te zijn. Er is geen tussenkomst meer van een 3e partij. Omdat er geen centrale partij is die bv de servers beheert waar de Exchange op draait is het vrijwel onmogelijk om deze Exchange te hacken. Wat mij betreft mijn absolute favoriet.

Is er 1-tje de beste, de veiligste in het verhaal? Dat moet je voor jezelf uitmaken. Je zult misschien ook merken dat je soms gedwongen wordt gebruik te maken van een bepaalde Exchange omdat deze als enige de coins heeft waar jij in wilt handelen.

Voor alle gedecentraliseerde Exchanges geldt; doe je langere tijd niets met je coins, haal ze dan naar je hardware of off-line wallet op je computer.

FOMO

Fear Of Missing Out, een bekend fenomeen waar vooral beginners mee te maken krijgen maar ook voor de expert nog wel eens lastig is. Je ziet en leest heel veel positieve berichten over een bepaalde coin en ziet de koers snel oplopen. Omdat je bang bent de boot te missen stap je snel in en koopt ook. De snel oplopende koers kan ook snel weer inzakken waardoor jij blijft zitten met een duur gekochte coin.

FUD

Fear, Uncertainty & Doubt of in goed Nederlands; Angst, Onzekerheid en Twijfel. Een strategie die gebruikt kan worden om de prijs van een coin negatief te beïnvloeden en op die manier goedkoop te kunnen kopen. Met name op Social Media een veel gehanteerde taktiek.

DYOR

Do Your Own Research ofwel, onderzoek zelf. Ga niet afop wat anderen schrijven en roepen maar onderzoek zelf of de coin een onderdeel vormt van een project waar jij vertrouwen in hebt. Gebruik een langere termijn visie en verwacht niet binnen 14 dagen schathemelrijk te worden. Voorkom op deze manier FOMO- en FUD-gedrag.

Hodl

Een verbastering van Hold voor het eerst gebruikt op een forum door iemand die iets teveel alcohol had genuttigd sindsdien een ingeburgerd begrip is gebleven.

I am hodling, ofwel; Ik houd mijn coins vast en verkoop niet.

Panic sell

Ook hier is er sprake van gedrag waarvan de oude rotten eggen dat het voornamelijk bij beginners past. Het volgende voorbeeld moet het duidelijker maken;
Je bent op een verjaardagsfeestje in aanraking gekomen met Bitcoin, iedereen leek een expert en riep dat je wel gek was om niet te kopen. Dus na thuiskomst besluit je ook Bitcoin te kopen. Je hebt met behulp van deze of andere websites uitgevonden hoe eenvoudig dat kan en je besluit voor €5000,- Bitcoin te kopen. Met een tevreden glimlach op de mond va je in slaap en je droomt over mooie auto’s en fijne vakanties die snel je deel worden. De volgende dag is het eerst wat je doet kijken naar de koers van de Bitcoin en tot je grote schrik constateer je dat deze gedaald is. Je Bitcoin is nog maar €4234 waard en het lijkt elke minuut minder te worden. Je aarzelt geen minuut en besluit te verkopen immers je wilt niet de kans lopen nóg meer geld te verliezen dan je nu al doet. Je logt snel in en verkoopt je Bitcoin voor €4198 om na een minuut of 4 te constateren dat de koers weer stijgt en tot je ontzetting 3 uur later op €5128 staat. FOMO slaat toe en je besluit weer te kopen. Natuurlijk gaat daarna alsof de duvel er me speelt de koers weer naar beneden en je kunt wel raden wat er gebeurt. Denk nog even aan wat hierboven staat; hodl. en lees nu hieronder wat een meer ervaren handelaar doet. Let wel; niemand weet wat de koers gaat doen ook al denken velen het wel te weten. Geen enkele taktiek geeft een garantie maar er zijn wel dingen die je niet moet doen. Als je virtueel op verlies staat heb je pas écht verlies als je verkoopt!

Sell High, By Low!

De meer ervaren handelaar probeert het omgekeerde te doen van wat hierboven beschreven staat. Stel je bent diezelfde koper die ik net heb beschreven. Je koopt voor €5000 en ziet de koers dalen. Je zegt “ik hodl” en besluit iets anders te gaan doen om niet bezeten te raken van die enge koersfluctuaties. Na verloop van tijd zie je dat de koers gestegen is naar €5411. Je besluit te verkopen. Gefeliciteerd, je het €411 winst (vergeet even de fee). Na een paar dagen zie je dat de koers behoorlijk gedaald is naar €3807 (zulke koersschommelingen zijn bij de Bitcoin geen uitzondering). Je besluit weer te kopen en je kunt nu met je €5411 méér Bitcoin kopen dan in je eerste aankoop.

Het lijkt allemaal heel simpel op deze manier en dat is natuurlijk maar ten dele zo. Weten immers niet wat de Bitcoin gaat doen. Ik weet in ieder geval dat in het tweede voorbeeld de man die verkocht winst maakte en de eerste verlies.

Ik kom op een later moment in deze cursus nog wel terug op andere taktieken.

Pump&Dump

Een hevig gemanipuleerde prijsstijging (Pump) gevolgd door een dramatische prijsdaling (Dump). Op de Exchanges zijn partijen aanwezig met heel veel geld. Ze kopen enorme hoeveelheden in van coins die zeer goedkoop zijn. Daardoor lijkt het of de coin interessant is, gaat de prijs stijgen en worden deze stijgingen vergezeld van aankondigingen op Social Media (vooral betaalde Telegram-groepen zijn hier heel sterk in); “Let op deze munt, die gaat zo direct enorm stijgen”. Niets vermoedende beginners, aangemoedigd door FOMO en hebzucht kopen massaal deze coin. De prijs stijgt en de grote spelers dumpen massaal hun enorme aankopen tegen een misschien wel 10-voudige winst. De volgers blijven zitten met zakken vol dure coins en durven niet te verkopen. Een panic sell kenmerkt de beginner, de sukkel en wie wil er nu worden aangezien als sukkel.

Whales

De grote partijen die hierboven zijn beschreven noemen we Whales, walvissen. Vermogende mannen die op geheimzinnige manier misbruik maken van beginners. Manipuleren om erg veel geld te verdienen. Wat mij betreft nog niet geheel bewezen aanwezig en voor mij soms een uitweg voor mensen om een schuldige partij aan te wijzen als er iets gebeurd wat ze niet kunnen verklaren. “Het zijn die vervelende Whales die de prijs laag houden”.

Het bericht Bitcoin voor beginners – deel 2 verscheen eerst op Arkor.

Hits: 336

You may also like...