Coinpaprika dashboard in Google Sheets (1)

In dit artikel heb ik uitgelegd hoe je data van internet kan importeren in Google Sheets. Laten we dat wat verder uitwerken en een Coinpaprika dashboard in Google Sheets maken.

We gaan verder in de Google Sheet die we hebben gebruikt voor de ImportJSON uitleg.

Voeg een nieuwe sheet/tab toe (+ links onderin) en geef het de naam Dashboard.

De coin selector

Het idee is dat we het dashboard interactief maken zodat we kunnen kiezen van welke coin we de gegevens willen zien in het dashboard. Dat gaan we doen door middel van een data-validation.

Type in A1: Select coin, selecteer daarna A2. Hierin komt een dropdown lijst met alle coins beschikbaar op Coinpaprika, deze lijst staat in tabblad coins in kolom A. Nu gaan we de data-validation toevoegen.

Ga naar menu Data en selecteer Data Validation… en vul de pop-up als volgt in en klik op Save:

Check of het werkt: selecteer een muntje uit de lijst of tik de naam in.

Nu gaan we A2 een naam geven zodat we later makkelijker kunnen verwijzen naar het geselecteerde muntje. Dit doen we via Named Ranges. Ga in het menu naar Data en selecteer Named Ranges… Er verschijnt nu rechts in het scherm een sidebar. Voeg hier een nieuwe Range toe (zie hieronder) en klik op Done.

Het logo

Plaatjes, grafieken en kleurtjes maken een dashboard makkelijker te lezen, daarom beginnen we met het toevoegen van het logo van de geselecteerde coin.

De logo’s die we gaan gebruiken staan op Coinpaprika. Als voorbeeld, het logo van Bitcoin staat op https://static.coinpaprika.com/coin/btc-bitcoin/logo.png. Zoals je ziet staan in de url een verwijzing naar btc-bitcoin. Wanneer je dat zou veranderen naar snd-snodecoin krijg je het logo van Snodecoin, probeer het zelf: https://static.coinpaprika.com/coin/snd-snodecoin/logo.png.

We moeten de link naar het logo dus ook dynamisch maken en verwijzen naar de coin selector, dat doen we als volgt: =”https://static.coinpaprika.com/coin/”&coin&”/logo.png”. Probleem is wel dat het logo te groot is voor 1 cel, dit lossen we op door de cellen B1:B4 samen te voegen (Merge): selecteer de cellen en ga in het menu naar Format >> Merge cells >> Merge all. Voeg het logo toe en pas de uitlijning naar wens toe

B1: =IMAGE("https://static.coinpaprika.com/coin/"&coin&"/logo.png",4,80,80
Uitleg tekst samenvoegen en IMAGE
Je kan een nieuwe tekst maken wanneer je “normale” tekst combineert met dynamische tekst. Bijvoorbeeld bij een begroeting: “Hallo Jan”, waarbij Hallo de vaste aanroep is en Jan de dynamische naam is. Stel de dynamische naam staat in A1 en de begroeting willen we in B1 hebben, dan is de functie in B1: =”Hallo “&A1. Wanneer we de begroeting iets willen uitbreiden naar “Hallo Jan, hoe is het met jou?”is de functie in B1: =”Hallo “&A1&” hoe is het met jou?”. Met het &-teken kun je dus tekst samenvoegen. Dit doen we ook bij het maken van de URL naar de geselecteerde coin. Met IMAGE kun je een plaatje invoegen vanaf een url.

Wanneer je een andere coin selecteert wordt het logo automatisch aangepast.

De naam, afkorting en rank

Naast het logo gaan we de naam en daaronder de afkorting plaatsen. Omdat we een groot lettertype gaan gebruiken moeten we weer wat ruimte creƫren door cellen samen te voegen. Ik kies er bewust voor om niet een kolombreedte of rijhoogte aan te passen omdat je dan later in problemen kan komen met de opmaak.

Voeg de cellen C1:E4 samen en ook de cellen C3:E4 ( menu Format >> Merge cells >> Merge all).

Voeg de volgende functies toe

C1: =VLOOKUP(coin,Coins!A6:D,2,FALSE)
C3: =VLOOKUP(coin,Coins!A6:D,3,FALSE)
B5: =VLOOKUP(coin,Coins!A6:D,4,FALSE)

Hits: 1800

You may also like...