Gokken of investeren?

Ik weet niet hoe het jou vergaat maar ik win nooit wat bij de Staatsloterij. Ook dit jaar weer twee loten gekocht voor de eindejaarstrekking en je raadt het al, weer niets. Ik speel al jaren geregeld mee en weet zeker dat ik nooit een aanzienlijk prijs heb gewonnen. En als ik al iets won dat was het of een nieuw lot of €5 tot max €20. Doodzonde van al dat geld, zelfs de spanning kan me geen lol meer geven.

Dus toen begon ik te denken, wat nu als ik niet al die keren een lot had gekocht, maar het geld had geïnvesteerd in bitcoin, hoe was mijn rendement dan geweest?

Om hier achter te komen ben ik opzoek gegaan naar bruikbare data. Op Coindesk vond ik de slotkoers van bitcoin per dag vanaf januari 2012. Omdat de trekking van de staatsloterij op de 10e van de maand is heb ik de koers van bitcoin op die dagen gefilterd. De prijs van een staatslot is €15 en heb vervolgens berekend hoeveel bitcoin ik had kunnen kopen op die dag. Dit alles in een tabelletje gezet, wat totalen toegevoegd en voila:

Wat meteen opvalt is dat de investering in 2014 niet uit kon. Nou ja dat wil zeggen de investering van €180 was aan het einde van dat jaar nog maar €126,97 waard. Als je overigens daarna had gehodld had je nu weer wel dikke winst gehad: €5.540,09. Het beste jaar was 2013, de winst was aan het einde van dat jaar €2.806,28 en ook 2017 was een goed jaar met een winst van €1.200,43.

Wanneer je vanaf januari 2012 elke maand voor €15 bitcoin had gekocht dan was je nu bijna halfmiljonair geweest. Ik denk dat ik er wel uit ben 😉

Edit: ik heb de post ge-update met twee interactieve charts via Google Sheets. Nu zijn de gegevens bijgewerkt t/m 2019.

Hits: 539

You may also like...